Räv

Photo credit: Flickpicpete (Thanks for 2 million+ views) via Foter.com / CC BY-NDimg_0271

Det skulle inte vara helt omöjligt att träffa på en räv om du är uppe i skogarna i Alvik. Här är lite fakta.

Rävar är ett däggdjur. Dom jagar sin mat som gärna är höns om den kommer åt, sorkar, harungar, änder, orre och den kan också äta älg om den redan är dödad av tillexempel en björn. Dom äter även bär. Den kan till och med fånga en katt. Räven är i hundsläktet. Den ser lite ut som en röd hund. Räven bryr sig inte om den bor i närheten av människor, där kan dom lätt få mat. Räven jagar oftast på natten. Skadade djur äter även rävarna upp. Rävens hörsel är jättebra, den kan höra ett pip från en sork till exempel på upp till 10 meters avstånd. Rävens bo kallas lya eller gryt. Ungarna föds i mars eller april, dom är blinda första biten sen kan dom vara utanför lyan och leka. Räven har inte så många fiender, förr var varg, örn och lo rävens värst fiender. Människor jagar rävar för den fina pälsen. Rävskabb är små spindeldjur, släkt med fästingen, som angriper rävens hud. Rävskabb är mycket smittsamt och rävar som blir svårt angripna dör. Rävarna är mellan 60-90cm långa och svansen är 30-50cm. Dom väger mellan 5-7kg. Dess päls är röd-orange med en vit tipp på svansen och svarta ben/tassar. Dom kan leva i mer än tio år. Rävarna får 4-8 ungar. Om man möter en så ska man bara fortsätta gå och bara vara lugn. Om man visar rädsla eller ska springa efter så blir dom stressade och kan gå till attack.

Källa: Djur och växter i Sverige

Författare av texten: Celina Nordberg

6 Comments

on “Räv
6 Comments on “Räv
  1. Jag tycker att det var bra att du hade fått med vilken hemsida du har tagit faktan ifrån och att du hade en väldigt faktafylld text. Men jag skulle vilja veta om den kan äta igelkottar.

  2. Det var bar att du fick med att dom helst äter höns, det var intressant att få veta hur många ungar dom får. Det skulle vara väldigt intressant om du skriva ungefär hur farliga dom e när dom går till attack

  3. Bra skrivet.
    Mycket intressant om att den bor nära människor.
    Skulle kanske ha lite mer text om det finns tillgång till info!

    /William

  4. Det var bra att du skrev om alla punkter och fick med lite övrig fakta. Jag visste inte att rävar åt katter och att dom tillhörde hundsläktet. Det skulle vara bra om du skrev i stycken och delade upp texten för att det ska bli lättare att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *