Igelkott

Igelkott, Erina´Ceus europaeus art i familjen igelkott djur
Här i Alvik finns det många igelkottar om du går runt i Alviks kvarter kan du kanske få syn på några.
En fullvuxen igelkott kan bli 20-30 cm lång. En igelkott har en lång svans som kan bli ungefär 1,5-4 cm lång. Igelkottens rygg är det täckt av 2-3 cm långa gråbruna hårstrån som är tjocka och är vassa som taggar. Efter det första levnadsåren brukar vanliga igelkottar väga mellan 450 till 700 gram. Undersidan på igelkotten har vanligt hår som inte är lika taggigt. På igelkottens huvud är det också vanligt hår.

Taggarna används som försvar mot fiender och olika djur det är då djuret måste försvara sig och djuret rullar ihop sig till ett klot.
Igelkotten trivs främst i parker och trädgårdar, men dom befinner sig också i skogsmark och i öppna marker. Den är nattaktiv och brukar vanligtvis äta insekter, daggmaskar, sniglar och små ryggradsdjur ( en igelkott kan även döda och äta en huggorm ) dom kan också samt äta en del frukt och svamp.

Honan brukar vanligt vis föda en kull som är runt fyra till sex ungar under sommaren. Under hösten bygger igelkotten ett bo av löv, gräs och kvistar, dom bygger det ofta sina bon under buskar för att gömma sig för andra djur, men ibland under eller i uthus. I boet ligger igelkottarna i dvala under vintern. Dödligheten är en väldigt stor risk att dom fryser ihjäl. Troligen dör många igelkottar under vintern än genom trafik, sjukdomar under sommaren.

Källor: ne.se
Text: Chelsea Halley

img_0295
Photo credit: Kimu_tae via Foter.com / CC BY-NC-ND

3 Comments

on “Igelkott
3 Comments on “Igelkott
  1. Det var intressant att du berättade vad som finns under iggelkott, jag tycker även att det var intressant att få vet ungefär hur långa dom kan bli. Det skulle varit intressant att få veta om man ska behöva vara rädd för dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *