Lastbilsäventyr

Jag har varit på praktik hos SLL AB, det är ett företag som kör lastbilar. På SLL är dom fyra stycken, tre män och en kvinna. SLL finns bara på Storheden, så det är ingen kedja. Företaget grundades 2016 så det är ganska nytt. På företaget gör man inte bara lastbil utan man lyfter även saker och ibland måste man fixa sina saker. Min handledare Tomma Fagervall jobbar som chef på SLL.

Enligt Tommy och Jens, Tommys arbetspartner är dom största fördelarna med yrket att man får se mycket och friheten. Dom största nackdelarna med yrket är att man måste stå ute i alla väder, att man kan bli lurade och att man har polisen som övervakar en. När man ska köra lastbil stoppar man i ett slags kort och när man kört 4,5 timmar måste man stanna i en parkeringsficka eller någon annanstans och ta en 45 minuters paus. Kör man 3 minuter extra kan man vara tvungen att betala tusentals kronor i böter.

Såklart finns det även hälsorisker i arbetet eftersom att det kan ske en olycka. Jens berättade att en kille som han känner körde lastbil och hans lastbil började brinna.
Utbildningen som krävs för att kunna köra lastbil är lastbilskort, yrkeskompetens och krankort.

Jag frågade Tommy vad företaget gör för att tänka på miljön, Vi försöker att gå hem så tidigt som möjligt svarade han med ett skratt. Den genomsnittliga lön för yrket är ca 25 000. Arbetstiderna på SLL är 07-16 men om det inte är så mycket att göra kan man jobba lite mindre.

Min dag såg ut såhär.
Först åkte jag, Lova, Tommy och Elsa (Tommys dotter) till Lovas stuga och skulle fixa några saker där. Lova och Elsa satt i bilen när jag och Tommy fick lyfta en soptunna som skulle med. Efter det åkte vi till lastbilsgaraget och satte oss i en lastbil. Vi fick vänta där ett tag eftersom att Tommy var tvungen att fixa lamporna på ett flak. Efter det åkte vi till Lovas mammas jobb eftersom att vi skulle lämna av Tommys dotter på hennes jobb. På hennes jobb fick vi äta lite godis. När vi väntade på Tommy i lastbilen satt Lova på hans stol och jag gjorde så att den for upp och ned. Efter det åkte vi till Råneå och hämtade en traktor som vi fraktade till Sunderbyn. När vi var i Sunderbyn fanns det ingenstans att vända så Tommy tog traktorn och plogade en väg i snön så att vi kunde vända. Men den vägen var inte så bra för vi körde fast och flaket började att ploga snö. Men Jens gav sig inte och helt plötsligt så var vi inte längre fast i snön.

När vi kom tillbaka till garaget var klockan ca 14.20 och vi hade fortfarande inte ätit lunch. Jag och Lova satte oss i bilen för att Tommy sa att vi snart skulle äta men jag och Lova satt i bilen och väntade i ca 30 minuter och jag höll på att hungra ihjäl men eftersom att det tog så lång tid satt jag och Lova och kollade på youtube. När Tommy inte dykt upp gick vi in i garaget och där satt alla och pratade. Kvinnan på företaget sa till Tommy att han måste ge oss mat så då for vi till Max Hamburgare och åt. Efter det for vi hem eftersom att vi inte hade något att göra

Artikel skriven av: Siri Hedlund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *