SJ med Dotterbolag

SJ AB

SJ AB kör persontåg genom hela landet. SJ AB grundades 2001 som ett affärsverk, efter att ha varit ett bolag till staten. SJ AB är fortfarande statligt, ägs av staten till 100%. Skillnaden är att det nu mera är ett bolag. SJ AB kör snabbtåg, InterCity tåg, Regionaltåg. Varje dag kör SJ AB 800 tåg till 160 destinationer. En bil resa på 1,3 mil motsvara en resa med SJ ABs modernaste tåg ett varv runt jorden.

SJ ABs X2000 snabbtåg.

img_0303

 

 

SJ Norrlandståg AB / Dotterbolag till SJ AB
SJ Norrlandståg AB är ett dotterbolag till SJ AB. SJ Norrlandståg kör tåg i Norrland. SJ Norrlandståg har sitt huvudkontor i Stockholm med Björn Nilsson som VD. Man har 200 anställda på orterna Luleå, Umeå och Gävle. Sedan juni 2008 kör man Nattågen till och från Narvik och Luleå mot Stockholm respektive Göteborg. Man är också det enda trafikbolagen som kör persontåg på sträckan Kiruna-Narvik. Man kör InterCity tåg på linjen Luleå-Narvik dagstid. Man har upphandlat trafiken sedan 2012 och den ska om handlas 2018. Fram tills dess så har man en god framtid då många reser med nattågen.

Vy från ett nattåg.

img_0286

 

 

SJ Götalandståg AB / Dotterbolag till SJ AB

SJ Götalandståg kör pendeltåg i väst Sverige åt Västtrafik. Bolaget bildades 2012 och tog över verksamheten från DSB Väst AB. SJ Götalandståg AB har sitt huvudkontor i Göteborg. Man kör på alla västtrafiks linjer med undantag på Kinnekullebanan där man har avtalet med Arriva AB. År 2015 gjorde man om avtalet på trafiken med pendeltåg. Då fick man ett nytt avtal om gäller fram till 2025 då det görs en ny upphandling. Alltså så har man en god framtid eftersom många arbetspendlar så att det blir lönsamt.

Ett X12 Regionaltåg.

X12 Foto : Jonas Bilberg

 

 

SJ Stockholmståg KB / Dotterbolag till SJ AB

SJ Stockholmståg KB är ett svenskt tåg bolag som kör SL,s pendeltåg i Stockholmsområdet. Stockholmståg grundades 2005 av SJ AB och Tågkommpaniet. År 2007 köpte SJ AB Tågkommpaniets andel i Stockholmståg. I SJ ABs ögon kallar man bolaget SJ Stockholmståg KB medan det heter Stockholmståg KB. Stockholmståg förlorade upphandlingen i december 2015 till MTR Pendeltåg. Som tar över 11 december 2016.

 

X40 dubbeldäckaren.

Dubbeldäckare inväntar avgång på Västerås C.

 

 

SJs bevingade logotyp i svart.

Bilder från SJs Nyhetsrum.

 

Bosse Bolin 2016

 

 

One Comment

on “SJ med Dotterbolag
One Comment on “SJ med Dotterbolag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *