Zumba

Zumba är en dansstil där man dansar till latinamerikansk och världsmusik. Carina Skare har i 6 år instruerat Zumba till olika människor i Luleå.

Albert ” Beto ” Perez skapade zumba av en slump i mitten av 1900-talet. Han instruerade aerocbicspass men vid ett av dessa pass glömde han musiken och använde istället den latinamerikanska musiken från musikkassetten han hade i sin bil och improviserade dansstegen. Passet blev så uppskattat att han fortsatte med dem. Det var dock inte förrän han hade gjort flera turer till USA som dels själva begreppet zumba skapades och dels en affärsplan togs fram.

Här i Sörbyarna har vi Carina Skare som zumbainstruktör. Hon håller flera olika pass i veckan för olika åldrar. Jag ringde henne och frågade henne några frågor.

När började du med Zumba? – Jag började med Zumba i Januari 2010, säger Carina
Varför började du med Zumba? – Jag började med Zumba för att jag gillar att dansa. Det fanns inte Zumba i Luleå så jag började träna hemma med en CD-skiva på.
Vad är det som är så roligt med Zumba? – Det är en rolig träningsform, man glömmer bort att det är en träning. Man dansar och har kul. Man blir glad.
Vilka olika pass har du i veckan? – Jag har Zumba Fitness som är ett enkelt danspass med massor av träningsglädje, Strong Zumba som är för dom som vill träna och bli starkare, Zumba Kids som är för barn i åldrarna 6-12 år och Zumba Kids Jr som är för åldrarna 4-6 med enklare danssteg.
Varför vill du att man ska börja i Zumba? – Jag tycker att man ska börja i Zumba för att det är ett roligt träningspass och man får bra gemenskap och blir glad.
Vilka går på dina pass? – Alla möjlga går på mina pass, fyra år till sextio år. Det är mest tjejer men jag hoppas på att både tjeje roch killar ska dansa i framtiden.

Carina Skare dansar Zumba.

Carina Skare dansar Zumba.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *